Notifications
Clear all

 


Also get access to over 60 free games in their trove of games, get 20 percent off all purchases and you can stop the subscription at anytime and keep all the games
 

The FFED3DAJ Thread

Page 2 / 2

testadilegno
(@testadilegno)
Crewman Registered
Joined: 2 months ago
Posts: 2
 

Hello there, just to add up to the posts above, I gave this a shot.

1) I'm running (k)ubuntu 20.04

2) uninstalled distro wine; cleaned up all packages, reinstalled wine testing v6.4 from wine ppa as from their site

3) reinstalled winetricks to install dx9; no need to download anything, winetricks does this by itself. Added dx9 to the default profile.

4) installed the usual FFED3D "soup" as from the above posts

5) run from console using "wine FFED3DAJ.exe" after having selected a few config options in the .cfg file

6) program ran and was playable, however I have an issue in which the sunset in the image above is shown as a orange square behind the clouds.

It would be great to fix this last issue, but apparently it is something minor since Andy is not seeing it. I can provide more logs if needed.

Thanks to everybody for your efforts, they are much appreciated... dear Lord I remember playing this thing in 1997 X-D


ReplyQuote
AndyJ
(@andyj)
Senior Chief Registered
Joined: 4 years ago
Posts: 95
Topic starter  

Hi testadilegno!

Great to hear that someone else has been able to get it running under Wine 6.x - they really have achieved something amazing with this software!

As for the coloured square - It sounds like a texture is missing.

I think you perhaps installed the FFED3D pack, the FFE3D3DAJ v1.11 patch+core files, and then perhaps the nanite2000 textures & enabled the skin or terrain textures. Did you then install the v1.17b2_TEST files from a couple of posts earlier which only contains a pair of .exe files? I was able to get a giant orange square by doing this. (If this sounds about right, could you confirm?)

If you grab the v1.17beta1 from August 9th and install it over the top then it should solve the problem I think. You'll have to re-apply your ffed3daj.cfg settings so keep a copy. (The link was this: https://www.dropbox.com/s/ebf2yw901jgfe20/FFED3DAJ_v1.17%20beta1.zip?dl=1 )

Alternatively, the v1.17beta2 download is at: https://www.dropbox.com/s/4xn61pi051s5gpj/FFED3DAJ_v1.17%20beta2.zip?dl=1. Not sure why I didn't get around to sharing that full .zip file here previously - but it's been a strange year!

 

OR - you can be a trailblazer and try out the very latest, hot off the press v1.17beta3 build!

Again, you'll need to update your .cfg with your preferences after installing: https://www.dropbox.com/s/lvpwb5rl6pit36z/FFED3DAJ_v1.17%20beta3.zip?dl=1

(for anyone jumping in and finding this post - follow the steps in the first post first before installing a beta build)

 

This latest v1.17beta3 build is mostly an update to the rendering engine over beta2; all screens are now fully repainted every frame which fixes some issues with the developer console overlay and hopefully with 3rd party post-processing shader injectors such as ReShade.

Hopefully this will sort out the problem - but shout out if it doesn't!

As you appear to be knowledgeable with Wine - I wonder if you know if .Net 4.x Windows applications can run under it? If you are able to get the configuration application to run I'd be grateful if you can share how to get it running!

Cheers!

AndyJ

 

This post was modified 2 months ago 2 times by AndyJ

ReplyQuote
testadilegno
(@testadilegno)
Crewman Registered
Joined: 2 months ago
Posts: 2
 

Dear Andy, sorry for the delay, I got a bit swamped at work.

Applying your latest patch beta3 solved the issue, but I couldn't say if it was really an issue or if I had broken something using other texture mods. I'll go back to that when I have more time. Anyway I can confirm the install flow I discussed above, and confirm everything works on ubuntu 20.04 with wine 6.5.

On the other hand I couldn't manage to run your configuration app under wine - i'm kind of an experienced user, not a guru :p

I could send a couple screenshot to you, but I don't know if they can be of any help.


AndyJ liked
ReplyQuote
AndyJ
(@andyj)
Senior Chief Registered
Joined: 4 years ago
Posts: 95
Topic starter  

Thanks for coming back with an update testadilegno - it's really good to hear that you solved the issue!

I'll have a look at migrating the config application to use .Net-core instead, perhaps this might help getting it to run on linux with Wine... 

Cheers!

AndyJ


ReplyQuote
xbasslichtie
(@xbasslichtie)
Crewman Registered
Joined: 1 month ago
Posts: 2
 

Hi,

Thank you so much for this resource, my old install of FFE (up to about 2017) was a horrendous frankenstein's monster of patches, hacks downloads (JJFFE, GLFFE, etc. etc.), and bits I put together myself.  This combination of everything looks absolutely amazing.  Downloaded everything on Windows 10, got it started, and almost everything seems to work.

Only problem I have is the mouse controls.  Normal mouse movement seems fine, but when I attempt to fly in space, moving the mouse results in the not moving the way I wanted it to move.  I hope this is the right thread to ask for technical help?  Things I've tried:

 

I'm using a laptop, so I disabled the touchpad.

I changed my mouse.

In case of reflection off the table, I changed my mousemat.

I tried the different versions of FFED3D.

I adjusted mouse sensitivity down gradually, which stopped it spinning wildly, and with sensitivity of 1, it showed me the issue.  Under higher sensitivity, it seemed to spin wildly, but with a sensitivity of 1, when I move the mouse down, it goes up, and right.  When I move the mouse left, it goes right, but only a bit.  When I move the mouse up, it goes right, and when I move the mouse right, it goes right.  So it looks like a potential software issue?  I could only find this old thread on it ( https://spacesimcentral.com/community/ffed3d/mousethrustersspinning/).

It doesn't do this under normal mouse movement (i.e navigating menus, selecting controls), it seems to be specific to flying.

I made sure that bindings were on, and it flies perfectly under keyboard controls.

I also tried re-enabling the touchpad and using it to fly.  Same issue.

So at this point I'm kind of out of options, anyone have any idea of what I might be able to try? 

 

Edited to add, after trying all kinds of different configurations, settings, compatibility modes, it seems that I had forgotten to add the newest beta patch.  Added that in, and problem solved!

 

 

 

 

This post was modified 1 month ago 2 times by xbasslichtie

AndyJ liked
ReplyQuote
Page 2 / 2